<<  Tilbake til nyhetsliste

#girltechfest : Årets viktigste digitale skoledag

onsdag, 19 april 2017 21:30   Trude Ruud Nyhus
#girltechfest : Årets viktigste digitale skoledag Gorm

For tredje år på rad ble Girl Tech Fest arrangert – og i år fikk hele 1300 jenter over hele landet delta! ODA er stolt medarrangør av dette viktige initiativet! (Alle foto: Gorm K. Gaare)

  – Jenter må både oppdage og utforske teknololgi. Uansett yrke de velger seg er vi nå i et hamskifte. Hverdagen vil omhandle teknologi i fremtiden og vi trenger både de som skal utvikle og anvende denne, sier Mailen Greve, styremedlem i ODA og Digital Program Leder i Accenture. 

ODA er medarrangør sammen med IKT-Norge, Deichmanske bibliotek, Nasjonalt senter for realfagsrekruttering, TENK – Tech-Nettverket for kvinner og Norway Makers. Girl Tech Fest er for jenter fra 9 til 12 år, arrangeres over hele landet, og har med over 300 kvinner fra nsjen som stiller som veiledere. Målet er at unge jenter vil fatte interesse for teknologi.

 Får bygge små roboter

– Dette handler om å gi tilbake, og det er et varmt ønske om å «nudge» jentene inn i teknologiens verden med lek. Vi vet fra undersøkelser gjort av blant andre Accenture at rollemodeller og lærere som brenner for faget har mest å si for valg som unge jenter foretar seg, sier Greve.

Hun mener en dag som dette er en glitrende anledning for å vise både barn og lærere hvilke muligheter som ligger i å leke med teknologi. I en rekke verksteder kan jentene utforske teknologi gjennom lek og læring. Blant annet kan de bygge roboter med bruk av «LittleBits» og «BBC Micro Bits», der de kan se resultatet umiddelbart på en blinkende skive.

Langsiktig initiativ

Per dags dato er det kun 27% kvinner i IT-bransjen, og studiestedene har vanskeligheter med å skape kjønnsbalanse i teknologifag. Når teknologi blir sentralt i alle bransjer og løsninger i fremtiden, blir det ekstra viktig at jentene får hjelp til, og oppmuntres til, å få interesse for teknologi tidlig. ODA er Nordens største nettverk for kvinner innen IT, og jobber kontinuerlig for å få flere kvinner til å velge teknologi.

– Vi har over 7000 medlemmer som alle jobber profesjonelt i IT-bransjen eller med IT. De ser hver dag behovet for at flere jenter og kvinner velger seg en utdanning som sikrer et tilfang til bransjen, uansett hvilken vertikal man tilhører: bank, helse, utdanning eller lignende, sier Greve.

Girl Tech Fest markerer åpningen av et mer langsiktig initiativ fra flere av nettverkene for å skape en felles IT-læringsarena for jenter på barneskolen.

Om ODA: ODA er Nordens ledende nettverk for kvinner i IT-bransjen, med over 7000 medlemmer. ODA drives på frivillig basis, og ble startet som et selvstendig organ i 2005 av en gruppe kvinner fra forskjellige selskaper i IT-bransjen. Disse kvinnene har siden den gang bygget opp, og drevet nettverket på fritiden, og har nå ca 30 frivillige ansatte. Nettverket har avdelinger i Trondheim og Bergen, og 29 samarbeidspartnere – bedrifter fra i hovedsak IT-bransjen. ODA sitt mål er å øke kvinneandelen i teknologi, fremme kvinnelige ledere og forretningseiere, og inspirere dem til å være mer synlige, samt bidra til å skape endring.

 

Dette er verkstedene som ble arrangert under Girl Tech Fest 2017:

1. Teknisk Musikk: 
KOSO er et kreativt kollektiv, plateselskap og klubbkonsept i Oslo, som har et sterkt engasjement for å fremme kvinner i musikkbransjen. Kollektivet består av kunstnere som jobber på tvers av sine kreative felt som er musikk, dans, film, foto, design, performance, VJ-ing og DJ-ing. Til Girl Tech Fest skal DJ-ene Soldal og SVANI vise beatmatching ved bruk av softwear. Produsent og artist Juno Jensen skal lære bort hvordan man programmerer en beat.

2. BBC Microbit:
BBC Microbit er en bitteliten programmerbar datamaskin med lys, knapper og masse sensorer som kan programmeres i nettleser med blokkbasert koding. Den er laget for å lære barn og unge programmering. Store deler av teknologien til BBC:Microbit er utviklet i Norge av Nordic Semiconductor. Man kan programmere enkle animasjoner, en skritteller eller et stein-saks-papirspill. Workshopen blir ledet av Vibeke Guttormsgaard og Kristine Sevik fra Senter for IKT i utdanningen.

3.  Oppfinnerverksted:
Oppfinnerverksted med LittleBits er et Maker Education verktøy, en utrolig spennende og leken måte å lære seg om koding og strømkretser. I denne workshopen skal elevene bruke kreativiteten til å leke med LittleBits (elektroniske byggeklosser). Littlebits består av forskjellige byggeklosser med forskjellige funksjoner. Ved å koble de sammen kan en bygge nesten hva en en vil! Elevene får kombinere LittleBits med enkle materialer som papp, aluminiumsfolie, sugerør og lim til å lage en enkle oppfinnelse på selvvalgt problem

4. Slik løser du verdensproblemer:
I denne workshopen lærer elevene hvordan man kan gå frem for å løse et problem. Vi presenterer en problemstilling, og deltakerne må jobbe sammen i grupper for å finne løsninger på problemet.

5. From drawings to prototypes:
Vi lager prototyper for å kommunisere, få tilbakemeldinger, ta beslutninger og ikke minst for å skape begeistring. Det finnes flere former for prototyping og vi skal igjennom 3 av disse, nemlig sketching, storyboarding og modeling. Hovedmålet med denne workshopen er å gi barna innsikt i hvordan vi jobber når vi utvikler nye produkter/ tjenester.

6. Code studio:
I Code Studio får elevene prøvd grunnleggende konsepter i programmering, de samme som brukes i hverdagen av programmerere. Code Studio er et programmerings- verktøy som brukes rett fra nettleseren, hvor elevene programmerer i omgivelser de kjenner igjen fra spill.

7. Design for å løse problemer:
I denne workshopen lærer elevene hvordan design og teknologi kan brukes for å løse verdensproblemer. Elevene blir delt inn i mindre grupper og får selv velge blant 4 problemstillinger.

Være med i 2018: Se www.jenterkoder.no!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Del gjerne i sosiale medier: #girltechfest

K2_MORE_IN_THIS_CATEGORY << Forrige Neste >>
Vi er nå 19446  medlemmer
blimedlem2
 stillinger2
 partnere2
lesodam