<<  Tilbake til nyhetsliste

Inspirasjonsdagen 2016 – Lead the Change

tirsdag, 21 juni 2016 22:53 Skrevet av  Silje Sundal

I år var det 11. gangen Oda Nettverk arrangerte inspirasjonsdagen og tema for dagen var Lead the Change.

Oppfordringen er så enkel som den er vanskelig – vi er ikke her for å sitte i passasjersetet – vi må ta plass, sitte i førersetet, bli sett og synes. Våre foredragsholdere, og prisvinnere er gode eksempler på dette, og det er opp til oss selv å lede forandringene i våre liv.

Dora Thorallsdottir kom rett fra Hawaii og stilte opp i år som i fjor og året før der igjen og året før der igjen og året før der igjen – fargerik, forrykende og flott! Hun setter tonen for det vi vet kommer til å bli en bra dag!

Nettverket

Sammenlignet med fjoråret er vi +1000 medlemmer – 6367 i skrivende stund, noe som gjør oss til Nordens ledende nettverk i IT-bransjen. I år var det deltagerrekord med 1300 plasser i Oslo Konserthus. Og dette, sammen med våre foredragsholdere, er med på å sette rammen for en bra dag.

Lønner det seg å være medlem av Oda Nettverk lurer nok noen på. Ja, det gjør det! I tillegg til at vi nå ser en kvinneandel på 24% mot 16% da nettverket startet, har vi flere eksempler på hvordan Oda-Nettverk gjør en forskjell for kvinner i IT-bransjen. Leder for Inspirasjonsdagen, Ellen-Marie Bjerknes Nygård, fortalte om Kateryna Bednarska fra Ukraina, som målbevisst brukte nettverket til å få seg jobb – og lære norsk. Tone og Tine Marie ga sin historie rundt hvordan mentorprogrammet har hjulpet Tine Marie til å ta de rette karrierebeslutningene.

Vi ble også kjent med Linda fra Island, som kom til Norge etter finanskrisen. Via Oda Nettverk fikk hun jobb, og nå når hun skal tilbake til Island skal hun åpne Oda-Nettverk sin søsterorganisasjon der – Lykke til, Linda! Til slutt fikk vi høre om IT-bransjens fremtid, Jeanette tok med sin datter Helena på kodekvelden som Oda-Nettverk arrangerte hos Microsoft. Nå er hun helt hekta på koding hvor hun får brukt sin kreativitet.

 

Globale Megatrender

Hege Skryseth, administrerende direktør i Kongsberg Digital, var første foredragsholder ut. Hun tok oss gjennom 6 megatrender; globalization, urbanization, organizations, sustainability, migration/ transparency, og digitalization. Alle disse trendene er drevet i stor grad av hvordan teknologi utfordrer det etablerte med nye former å organisere seg på for bedrifter, nye forretningsmodeller som utfordrer eksisterende monopoler, vi ser forretningsmodell-innovasjon vs produktinnovasjon.

Globalisering gir nye muligheter for små bedrifter å nå ut til nye kunder, eller samarbeid på tvers av landegrenser som aldri før var mulig. Urbanisering ser på hvordan vi kan skape effektive strukturer for befolkninger i byene som vi vet vokser hvert år. Organisering i bedrifter vil ha færre siloer og vi vil se samarbeid på tvers i organisasjonene. «Coopetition» er et ord du kan lære deg nå med en gang – tidligere konkurrenter vil nå bli samarbeidspartnere.

Sustainability eller bærekraft på bedre norsk viser hvordan teknologi kan hjelpe for et grønnere samfunn. Et godt eksempel er hvordan energiselskaper kan utvinne energi på nye, mer miljøvennlige måter. Med dagens teknologiske og digitale muligheter som skjer i forrykende tempo vil alle ha tilgang på all informasjon og alt er åpent og transparent. Digitaliseringen generelt har skapt store endringer i dagens samfunn. Ikke alt er nyvinning, men vi ser nye forretningsmodeller komme, vi har tilgang på informasjon over alt hele tiden, og nå er behovet mer å kunne forstå hva som er reelt for oss og hva som er informasjonsstøy – «fogcomputing» er et nytt ord vi kommer til å stifte bekjennskap med, og det dreier seg i stor grad om å sørge for at vi får den informasjonen vi egentlig trenger. Software er den store innovasjonskraften i dag – det er her fremtiden ligger. Tenk på bilen du har i dag, den har fortsatt fire hjul og en motor, men utviklingen siste tiden er i softwaren til bilen, rundt sikkerhet og underholdning.

 

We Clean Shit

Det er mye snakk om delingsøkonomi, og neste taler ut ønsker ikke å definere sin bedrift innen kategorien delingsøkonomi, men av mangel på bedre ord bruker vi det. Kim Haagensen er seriegründer og fortalte om sin reise og egne erfaringer. For ham har det alltid vært viktig å gå sin egen vei, og ikke minst tørre å feile. Kim er ydmyk til tross for sine suksesser, og noen nedturer, men er ikke redd for å si at han ikke kan noe – i form av at man da vil være åpen for innovative og kreative ideer. For at man skal ha suksess som gründer er det viktig at man aldri glemmer å leke!

Som ekte gründer kan han skilte med 7 start-ups, hvor 3 har blitt suksess. En av disse er «We Clean». Dette er en form for renhold-on-demand hvor de kobler sammen de som trenger renhold med de som ønsker å tilby renhold i form av tjeneste. For Kim har det alltid vært viktig å gjøre ting for de riktige grunnene, og fokus er på bærekraftige prosjekter hvor han og hans partnere gjør business samtidig som de som de jobber med også gjør business.

Oda damer i Oslo Konserthus

Innovasjon i praksis

Sjur Dagestad er en spennende mann, han er professor og forfatter, har vunnet priser, og we foreleser i innovasjon, selv om han aldri har tatt en grad i det. På scenen var det ingen tvil om at han er genuint interessert i innovasjon, og ikke minst hvordan dagens digitale samfunn har endret vårt syn rundt innovasjon. Fra maskindrevet innovasjon på 60/70-tallet, til patenter og hemmelighold på 80-tallet, brainstorming på flipboard på seminarer på 90-tallet, til dagens digitale samfunn hvor alt er nytt og annerledes, åpent og hvor endringer skjer fort.

«Vi er ansvarlige for vår egen dannelsesreise», sier Sjur. Med det mener han at vi er selv ansvarlige for å lære nye ting, være nysgjerrige og utfordre etablerte former. Vi fikk høre historien om hotelldirektøren som slet med lavt belegg på hotellet sitt. Vis-a-vis lå Vikingskipet som skulle være redningen for hotellet, men de slet med lave publikumstall på sine arrangementer. Hotelldirektøren tok saken i egne hender og satte opp biler som premie for de som var publikum i Vikingsskipet. Etter et par avslag med bilforhandlere fikk han hjelp fra et forsikringsselskap som kunne hjelpe med «hole-in-one»-forsikring til bilpremiene. Publikumsantallet økte fra 4-500 personer til et fullt Vikingskip. Har du en historie som du ønsker å dele – eller kanskje ha med i hans neste bok prosjekt «Innovasjon i praksis» hvor 150 forfattere jobber sammen, har du nå blitt oppfordret til å ta kontakt.

 

Våre rollemodeller

Tradisjon tro ble det delt ut pris til en person og en organisasjon som er synlige rollemodeller for bransjen og for selskapene de representerer. Anne-Sofie Risåsen, adm. direktør i Capgemini Norge mottok Oda-prisen Person 2016, og Accenture Norge mottok Oda-prisen Organisasjon 2016. Vi gratulerer vinnerne og takker for at de er med på å gjøre kvinner i IT synlige og være gode rollemodeller.

 

Er digitalisering bare bra?

Anna Kirah har lang erfaring fra IT-bransjen, og kanskje med en litt annen vinkling enn mange andre. Hun er opptatt av at vi ikke blir så oppslukt av den digitale transformasjonen at vi glemmer menneskene som er sluttbrukerne – ingen spretter opp av sengen om morgenen og tenker lykkelig at jeg er en bruker. Når nye tjenester og prosesser blir etablert må vi ha en menneskesentrisk tilnærming til tjenestene. Hun forteller om tre prinsipper rundt dette; 1) Våg å se ting fra andres ståsted og ikke bare ditt eget; 2) Finn din kreativitet og bruk nysgjerrighetsmuskelen; 3) Skap sammen med mennesker, ikke for dem.

Anna ser på teknologi som en forbannelse og en velsignelse, og det er opp til oss hvordan utfallet blir. Teknologi demokratiserer kunnskap, og passer vi ikke på og er kritiske til informasjonen kan det få uheldige utfall. Vi lever i et samfunn hvor vi alle kjenner oss igjen rundt «information overload» - vi drukner i data og tørster etter kunnskap. Vi som mennesker er grenseløse, men noen grenser bør vi ha. Tenk bare på «nett-trollene» og hvordan de ytrer sine meninger uten noen grenser for hvordan vi kommuniserer med og til hverandre i det offentlige rom. Hvem tar ansvar for slike handlinger?

Digitalisering og teknologiske nyvinninger skaper også endringer i samfunnet og hvordan vi interakterer med hverandre. Tidligere møttes folk i forbindelse med ritualer i lokalsamfunnet, men disse møteplassene er byttet ut med sosiale medier. Og er disse mediene så sosiale egentlig? Facebook, Twitter, Instagram og dets like skaper også ensomhet, vi møtes ikke lenger, og disse mediene kan lett vise feil bilde av virkeligheten og føre til feil retning i livet for folk. Digitalisering er kommet for å bli, men vi må ikke glemme at vi trenger kjærlighet og humanitet også i dagens samfunn.

 

Power Pose

Hanne Kristin Rohde fikk æren av å avslutte dagens Inspirasjonsdag hvor hun er et levende eksempel på hva tema for dagen «Lead the Change» handler om i praksis.  Hanne er åpen og ærlig, og deler sine erfaringer som vi alle kan dra nytte av både i jobb og private sammenhenger. Budskapet hennes er enkelt; kjemp for det du har kjært – deg selv. Vi er selv ansvarlige for at vi har det bra, og når vi har det bra kan vi være bra rollemodeller for andre. Hanne delte fra sine erfaringer etter 25 år i politiet hvor hun har jobbet mye med den indre dialogen. Vi kjenner alle til den, den lille stemmen som sier at du ikke kan, du ikke er god nok, at du ikke er like bra som andre.

Det er mulig å snu den indre stemmen til å bli en positiv stemme – at du er mer enn bra nok og du kan hvis du vil. Men det krever trening. Mange års trening. Og er det ikke den lille indre stemmen som sier det så er det sikkert en ytre stemme i form av criticus infernalistene – de som du skal ignorere og ikke vie mye oppmerksomhet. Power posing var nok nytt for flere av oss i salen, og selv om det føles litt unaturlig i starten når du sitter i sofaen og skrever med beina og legger armene på sofaryggen, blir det bedre etter hvert. Prøv selv. Når den pinlige fasen er over kjenner du at du er litt rakere i ryggen, har litt lettere for å ta din plass i neste gang du er i det møtet hvor du selv vet at du har bedre budskap å melde enn de som natrulig sitter i power pose stilling og skyter fra hofta.Tusen takk til alle deltagere, foredragsholdere og partnere for at dere har gjort denne dagen til en suksess. Håper vi sees igjen til neste år!


God sommer.

 

 

 

 

 

 

K2_MORE_IN_THIS_CATEGORY << Forrige Neste >>
Vi er nå 15399  medlemmer
blimedlem2
 stillinger2
 partnere2
lesodam