<<  Tilbake til nyhetsliste

Oktoberartikkelen - inspirerende kvinner i IT-bransjen

onsdag, 19 oktober 2011 02:00 Skrevet av  Trine

Vi møtes på Expo på Telenor – min mentor og jeg. Mitt store forbilde, som jeg ble kjent med gjennom Oda mentorprogrammet. Jeg har fått i oppgave å intervjue en kvinnelig inspirator i IT-bransjen – det måtte jo bare bli min mentor. En dame som får til alt – Kari Mette Toverud – nyansatt markedsdirektør i Ventelo.

Hva er din bakgrunn og hva jobber du med?

Kari Mette er utdannet fra Handelsakademiet og BI. Hennes første stopp jobbmessig var i Skattedirektoratet – hvor hun som nyutdannet fikk brynet seg på fylkesskattesjefer og ligningssjefer. Ferden gikk videre til Forbrukerrådet, hvor hun i tre år jobbet som plansjef. En rolle som innbefattet målstyring, organisasjonsarbeid og forbrukerstatistikk. Tilfeldigheter og relasjoner førte til at neste stopp ble Telenor Media. Herfra startet reisen til telekom- og IT-bransjen.

- Mine veivalg har alltid vært relasjonsstyrte og ikke fagstyrte – og at det ble tele & IT-bransjen var derfor tilfeldig, sier Kari Mette.

Etter 12 år i mobilsiden i Telenor – i ulike lederroller – dukket drømmeoppdraget opp. Grunder Egil Skibenes hadde hentet Ingvild Myhre til å skape en utfordrer i telebransjen. Kari Mette fikk rollen som markedsdirektør med ansvar for å synliggjøre Network Norway internt og eksternt, bygge merkevaren og jobbe med markedskommunikasjonen. Network Norway ble for kort tid siden kjøpt av Tele2 – og 6 års reise var ved et naturlig veiskille.

- Jeg har nå fått mulighet til å jobbe sammen med Stig Herbern og hans team i Ventelo – og jeg ser frem til å starte som markedsdirektør i Ventelo. Nok en gang et relasjonsvalg.

Hvorfor IT bransjen?

- Jeg trives veldig godt i IT og telecombransjen, sier Kari Mette engasjert. Ting skjer fort, det er produkter og tjenester som opptar folks hverdag, nye markeder og endringer i kundeatferd. Som sagt tidligere var det egentlig bare tilfeldigheter som førte meg til denne bransjen, men jeg føler meg privilegert som får være en del av den, avslutter hun.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

Dette spørsmålet får Kari Mette sporenstreks til å smile.

- Min hverdag starter litt sent - jeg er nemlig utpreget B-menneske og litt treg om morgenen, ler hun. Fra spøk til side, det er mye møter både internt og med samarbeidspartnere. Jeg synes dagene går til planlegging og møter – mens oppfølging & skrivearbeid gjøres på kveldstid – etter barna er i seng. Ingen dager er egentlig like, jeg synes ikke at det finnes en typisk arbeidsdag, poengterer hun.

Hva gjør du for å balansere privatliv og arbeidsliv?

Igjen begynner hun å le. Kari Mette er en dame som byr på seg selv.

- Jeg prøver i alle fall å være bevisst problemstillingen, men jeg er nok ikke helt riktig person til å svare på det spørsmålet. Jeg må innrømme at jeg faktisk tillater meg selv at det ikke alltid balanserer, vektstangen vingler veldig – ofte i jobbfavør. Men som sagt, jeg er veldig bevisst problemstillingen selv om jeg er en dårlig rollemodell akkurat her, sier hun med et smil om munnen.

Hvordan opplever du å være kvinne i IT-bransjen?

- Jeg har møtt så mange inspirerende kvinner gjennom min tid i IT-bransjen, utbryter hun entusiastisk. Jeg føler meg heldig som får være en del av en så dynamisk bransje, og det er bra hvis flere kvinner får øynene opp for bransjen. Jeg har vært heldig å jobbe med mange dyktige kvinner, og er bevisst på å motivere flere kvinner til å velge IT og telekom. Jeg har aldri opplevd at det har vært problematisk å være kvinne i denne bransjen.

Hvem eller hva inspirerer deg og hvorfor?

- Gode ledere, flinke kollegaer med mye energi og gode sparringspartnere. Hvis jeg må si noen navn i den forbindelse vil jeg trekke frem bla Ingvild Myhre (selvstendig næringsdrivende, styregrossist red. anm.), Kristin Braa (professor på universitet red. anm.) og Hanne Løvstad (administrerende direktør Lebara red. anm.).

- Det som kjennetegner alle tre – er at de har høyt tempo, mye energi og evnen til å ta beslutninger og ansvar. Det som er inspirerende for meg er ledere med entusiasme og engasjement – de med glimt i øyet. Evnen til å tenke nytt, være løsningsorientert, finne muligheter, øke inntjening - og ha det morsomt. Jeg synes det er inspirerende med folk som har forretningsteft, med evne til å skape, tør å tenke nytt - og gjør ting litt annerledes, tilføyer hun.

Hva er det viktigste for deg når du søker ny jobb?

Kari Mette tenker seg litt om.

- Når jeg skal vurdere et jobbskifte – vil det være viktig hvem som blir min leder – samt at rollen inngår i en forretningsledelse. For meg har ledelsen og relasjonene mye å si. Å være leder i Network Norway, være med på å ta en risiko og samtidig være eier har vært en inspirerende reise for meg.

Hvor ser du deg selv om fem år?

- Jeg er ikke så opptatt av hva som skjer om fem år. Jeg er opptatt av å gripe de mulighetene som dukker opp. Om fem år er jeg der nettverket bringer meg. Mest sannsynlig innenfor samme bransje, men jeg er åpen for alt, sier Kari Mette med et smil.

Har du noen råd til andre kvinner som vil opp og frem?

- Vær aktiv, engasjer deg og bygg nettverk! Det er altfor mange som sitter og venter og det er deg selv det kommer an på. Gå ut, bank dører og tør å ta risiko.

Dette er et område Kari Mette brenner for etter flere år som HR-ansvarlig hvor hun har jobbet mye med kompetanse og ressursutvikling.

Hvordan skal vi lokke flere kvinner til å velge IT?

- Det har alltid vært en mannsdominert bransje, jeg er ikke sikker på om det finnes noen "quick fix", begynner Kari Mette litt tenkende. Dette har vært en tilbakevendende problemstilling så lenge jeg har vært i bransjen. Det vi trenger er gode kvinnelige rollemodeller som engasjerer, og vi trenger å bygge nettverk. Gode initiativ er i gang blant annet via Oda-nettverket og Ventelos «Kvinner i Telekom».

Kari Mette tenker seg om før hun fortsetter: - Nye generasjoner tar i bruk ny teknologi, og ser muligheter som er kjønnsuavhengig. Mobiltelefon, nettbrett og PC – er en vesentlig del av hverdagen. Jeg tror vi kommer til å se mange jenter som kommer til å velge denne bransjen i fremtiden.

Et hyggelig (og inspirerende) intervju er over. Tusen takk til Kari Mette som delte sine erfaringer og tanker med oss.

Da gir jeg stafettpinnen videre til Gry Lømo Eriksen som skal skrive novemberartikkelen om en dame som hun blir inspirert av.

K2_MORE_IN_THIS_CATEGORY << Forrige Neste >>
Vi er nå 12712  medlemmer