<<  Tilbake til nyhetsliste

Året etter - refleksjoner fra Oda pris vinneren 2012

tirsdag, 21 mai 2013 22:26 Skrevet av  Anita Krohn Traaseth

Ett år har gått siden jeg var så heldig å motta Oda-prisen på Aker Brygge, og for et år det har vært!

 

Å bli nominert av sine egne

 

Det sterkeste minnet rundt Oda-prisen, var ikke å vinne, det var å bli nominert, helt uten forvarsel, av sine egne, ikke bare en gang, men to. Det var rett og slett rørende. Å lese mine kvinnelige kollegers beskrivelser rundt meg som leder og person, det var mer enn nok. Jeg trengte ikke å vinne en pris. De nominerte meg i 2011, og da kandidaturet ikke nådde opp, nominerte de meg igjen i 2012.

 

Året etter - refleksjoner fra Oda pris vinneren 2012 foto:Charlotte Wiig

 

Makan til fantatiske kolleger! Det er det sterkeste minnet jeg har rundt Od@prisen. Støtten og den genuine heiingen fra egne HP damer og en rekke andre damer i bransjen, som Mailen T. Greve som nesten fikk meg til tårene ved sin genuine overrekkelse, det var en spesiell opplevelse, som jeg satte stor pris på.

  

Hva er Oda-prisen? 
Så hva er Oda-prisen? Jo, målet med Oda-prisen er å fremme og synliggjøre kvinnelige rollemodeller og forbilder i IKT-bransjen. Prisen er en berømmelse av en dame som har gjort noe ekstra for kvinner i IKT-bransjen. Vinneren skal inspirere andre kvinner til å velge eller gå videre innen bransjen, og gripe nye muligheter beskrives det på Oda- nettverkets hjemmesider. Oda- prisen er altså en rollemodell pris, og det tok litt tid før jeg tok det innover meg, at jeg er en «rollemodell».

  

Det var første oppgave, å si til meg selv at det er helt greit å bli kalt en rollemodell, for det var litt ubehagelig. Om det var janteloven som slo inn eller hva det var, det vet jeg ikke, men jeg er over det nå. Jeg skal jaggu levere på oppgaven, tenkte jeg. Jeg skal fortsette å åpne dører og å ha fokus på å fremme andre gode kvinnelige kandidater i IT bransjen og jeg skal «walk the talk». Jeg leder et selskap med 400 kolleger hvorav 27.2% er kvinner og vi har 30% (22 000) kvinner i EMEA – jeg skal gjøre noe for HP damene lokalt og internasjonalt, og jeg skal bidra i bransjen vår i Norge.

 

«Rollemodell»

Så i august 2012, da jeg tok en beslutning om å lansere en blogg, en blogg om praktisk ledelse, av både jobb og livet generelt, så var det en trygghet å ha Od-prisen i ryggen. Jeg var jo oppfordret til å levere på rollen som rollemodell. Som toppleder i en mannsdominert bransje, med ønske om å forvalte den på min måte, ville jeg adoptere bruken av sosiale medier for å motivere lederspirer til å tørre å ta linjeansvar, dele ekte erfaringer på godt og vondt, – demonstrere at kravet til ledere og ledelse i dag ikke er det samme som i 1980.

Jeg er overbevist om at vi får ikke makt ved hierarkiske og lukkede metoder, men ved å dele, delegere og gi enkeltmennesket frihet og ansvar.

Jeg ville utfordre den noe etablerte og konservative lederkulturen vi har i IT bransjen – vi er skomakerens barn – vi må tørre, vi må mestre ny teknologi, og åpne opp for andre bransjer – det er jo bransjens DNA. Tilbakemeldingene etter snart 700 000 bloggbesøk forteller meg at dette har vært en riktig og kanskje viktig deling.

I 2013 tok jeg også på meg ansvaret og takket ja til vervet som President i HP Europa, Midt Østen og Afrika for å bistå 22 000 kvinner i HP systemet med å rekke opp hånden. Det arbeidet har nettopp startet.  Vi har også økt kvinneandelen på ledersiden i HP Norge og i dag har vi en tydelig HR direktør i Yvonne Fosser som redefinerer HR arbeidet, og vi har flere gode profiler på lur som skal opp og frem i HP Norge. I tillegg strekker vi ut hånden og samarbeider med flere gode lokale initiativ i Norge som SEEMA som ledes av Loveleen Brenna og GirlGeekDinners.

Ja, jeg syntes jeg har levert på oppgaven min i 2012/2013 og jeg gleder meg til å møte den nye Od@vinneren i 2013! 

 

Nye Oda-pris vinnere og rollemodeller

Det er mange suverene kvinner i IT bransjen som både fortjener og er gode kandidater til prisen, og jeg er sikker på at tilfanget på forslag er økende i 2013. Alt fra Toril Nag, konserndirektør i Lyse som etablerte GirlGeeks i Stavanger, til IT ministeren Rigmor Aasrud som har lansert den etterlengtede Digitale agendaen og samlet et knippe damer til frokost på GirlsinICT day, til vår egen HR direktør Yvonne Fosser som redefinerer HR rollen i IT bransjen. Og dette var bare noen få, det finnes mange flere!

Cecilie Vanum som gjør ting annerledels i Telenors Dipper satsning, Beathe Due som bidro sterkt i Digit rapporten, Hege Skryseth som år etter år får Microsoft til å bli Norges beste arbeidsplass, Kirsti Kierulf som har påtatt seg den viktige oppgaven som leder for programmet for IKT-samordning i kommunesektoren til tidligere CIO i DNB Cathrine Kloumann.  

Listen er lang, veldig lang.  Vi trenger ikke å lete med lykt lengre, det finnes mange, særdeles dyktige damer i bransjen vår som jobber for å få frem dyktige kvinner og som setter spor ved å ta på seg tøffe oppgaver og baner vei for andre. Det er selve forutsetningen for å bli en Od@ vinner, at man må gjøre noe for andre enn seg selv. Skal vi lykkes sammen i  bransjen må vi ville hverandre vel, selv med ulikt ståsted og rolle – vi er alle GirlGeeks, og det er plass til mangfoldet – vi må skape den plassen og rausheten sammen!

 

IT bransjen en uoppdaget gullgruve av en arbeidsplass for kvinner

IT bransjen er en uoppdaget gullgruve for kvinner på så mange områder, rundt fleksibilitet, variasjon i karrieremuligheter og internasjonale oppgaver, derfor er denne prisen viktig, den synliggjør rollemodeller som vi så sårt trenger. Vi har mange kvinner i IT bransjen, og vi må vise mangfoldet. Vi må avlive myter om bransjen og skape et oppdatert virkelighetsbilde: 

 

1) Man må ikke ha studert teknologi for å ha en karriere i IT bransjen, det er mange roller i vårt økosystem

 

2) Det er flere kvinner i vår bransje enn tallene sier, for tallene tar ikke med feks alle kvinner som jobber med i IT i DNB eller i NAV – vår bransje er fundamentet for alle bransjer og kompetansen må telles på en ny måte, det er IT folk i de fleste norske selskaper, det gjør bransjen vår unik

 

3) Man trenger ikke å ha vært interessert i teknologi & gadgets fra barnsben av. Det er mange som er mer interessert i hva teknologien forenkler og skaper enn teknologien i seg selv, vi trenger begge perspektivene og ikke minst kompetansen til å omsette teknologien

 

4) Det er ikke spesielt tøft å være kvinne i IT bransjen selv om den er mannsdominert. Vår bransje har  hatt og har stor fokus på mangfold og kvinner. Utviklingen de siste tiårene rundt egne programmer og møteplasser for kvinner  har økt betraktlig, og man skal lete lenge etter andre mannsdominerte bransjer som tilrettelegger så godt for kvinner nå i 2013!

 

Avslutningvis vil jeg bare minne på at verdens største IT selskaper nå ledes av kvinner, Meg Whitman i HP, Virginia Rometty i IBM, Marissa Mayer i Yahoo, Sheryl Sandberg i Facebook (COO) – og vi har 8 damer blant top 20 av de mektigste i IT Norge (Computerworld) – det syntes jeg er et stort steg i riktig retning, og det skal vi glede oss over og feire på Oda- nettverkets dag 30.mai!

 

 

Anita Krohn Traaseth

 

K2_MORE_IN_THIS_CATEGORY << Forrige Neste >>
Vi er nå 12712  medlemmer