<<  Tilbake til nyhetsliste

Har du kontroll over pensjonen din? Nettverkstreff 16. april

fredag, 10 mai 2013 15:48   Trude Ruud Nyhus

Tieto var vertskap for nettverkstreffet om pensjon og treffet ble holdt i selskapets nye freshe lokaler på Skøyen. De oppmøtte fikk først deilig tapas og muligheten til å senke skuldrene litt etter en hektisk arbeidsdag før det var «down to the nitty-gritty»- pensjonsprat.

 

 

Trude Martinsen Brun, Markedsdirektør i Tieto, ønsket oss velkommen og fortalte om firmaet, deretter ga Mari Forberg oss et innblikk i hvordan det er å være kvinne i Tieto, og det virket slett ikke verst.

Tieto har en kvinneandel på over 30% og det er igangsatt flere intitiativer for å høyne kvinneandelen ytterligere. Sammenlignet med mange av de andre aktørene i konsulentbransjen er denne andelen høy. Les mer om kvinneandelen i it-bransjen her: Skuffende få kvinner i IT .

 

 

Temaet for kvelden var pensjon, og det var et engasjert publikum med mange spørsmål Birger Myr fra Pensjonseksperten møtte.

Jeg kunne ikke så mye om pensjon, og var derfor på treffet for å lære mer, og for se om jeg måtte sette i gang noen strakstiltak for  å sikre meg en pensjon jeg kan leve av når den tid kommer.

Birger gikk først igjennom de ulike typene pensjoner. Dette gjorde meg nysgjerrig på hvilken pensjonstype jeg har hos arbeidsgiveren min, så dette var nyttig og jeg skrev i huskelisten:
 
- Sjekk pensjonspapirene
 
Fokuset på pensjonssparing trenger ikke å komme før mellom 45 og 55, tidligere enn dette er det viktigste å ha en jobb med god lønn, siden desto høyere lønn gir høyere pensjon.
Situasjonen jeg er i nå med familie og store lån er de dyreste årene av livet, og at som gjeldsfri (forhåpentligvis) pensjonst vil forbruket være mye mindre.
 

Til huskelisten min:

- Legg inn i kalenderen på 45-årsdagen din at du må tenke litt på pensjon blant all napoleonskaken

 

Birger anbefalte ikke pensjonsavtalene bankene tilbyr, men oppfordret til privat sparing i aksjefond og til å betale ned gjeld.

Så neste punkt på listen ble:

- Øke min andel sparing i aksjefond

 

Vi kan alle rammes av sykdom eller ulykker og dersom du har uføreforsikring gjennom arbeidsgiver så er det viktig å sjekke at denne er bra. Er den ikke tilstrekkelig lønner det seg å tegne en privat. På listen noterte jeg: 

- Finn ut om uføreforsikringen min hos arbeidsgiver dekker nok?

 

Som for så mange andre områder i livet så lønner det seg å ha en plan. Her ble det snakket om en generalplan for pensjon med mange ulike faktorer. Så siste punkt på huskelisten min ble omfattende: 
 
- Tenk på hvor lenge jeg skal jobbe. 62 år?  67 år?
- Hva / hvor mye trenger jeg den dagen jeg går ut i permisjon?
- Hva vil min families behov være?
- Hva har jeg opptjent som pensjon hittil?
- Hvordan er fremtidsplanene mine når det gjelder arbeidsplass, lønn og andre goder?
 
Her var det mange faktorer og Birger Myr fra Pensjonseksperten viste oss et regneark med formler hvor han fylte inn ulike beløp og andre faktorer, og vips, så fikk du et ganske klart bilde over situasjonen slik den kom til å bli.
 
Ved å endre variablene for eksempel lønn, pensjonsalder etc. kunne han finne ut av hva som var det beste for deg, så en riktig pensjonsekspert m.a.o.
 
Jeg dro fra treffet mer sikker på at jeg var på riktig spor med de tiltakene jeg allerede har innført når det gjaldt langtidssparing, og med en halvveis plan over min fremtidige pensjonssparing. Dessuten var jeg mett av deilig tapas og sjokolade. Slettes ikke så verst for en regntung tirsdag.
 
Trude Ruud Nyhus
K2_MORE_IN_THIS_CATEGORY << Forrige Neste >>
Vi er nå 12067  medlemmer