Feil
  • JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med Id: 966
<<  Tilbake til nyhetsliste

Nettverkstreff 14 November - Telenor Open Mind

fredag, 30 november 2012 23:07 Skrevet av 

Oda- Nettverk sitt novembertreff var en flott anledning til å få et nytt perspektiv på tilværelsen. Telenors Open Mind handler om å by på seg selv, og å være tydelig på hva man er god på.

Vi møttes hos Evry, og fikk først litt informasjon om hvordan Evry er «building the strongest IT service in the Nordics». Ingunn Amundsen og Unni Høiness fra Evry forteller stolte om hvordan Evry har nylig feiret sitt 50 års jubileum. 10.000 ansatte leverer IT-tjenester til 14.000 kunder både i offentlig og privat sektor.

Ingrid Ihme Ingrid Ihme

Evry har også sin egen kvinnesatsing, Female@Evry. Målet er å gjøre Evry til en bedre arbeidsplass for kvinner, heve kvinneandelen i selskapet, og skal være en arena for nettverksbygging. Evry er et stort selskap satt sammen av mange mindre, så nettverk på tvers av gamle skiller er også positivt.

Jeg vil ikke bli flyvertinne, men jurist
Alle som møtte opp på nettverkstreffet hos Evry fikk et flott foredrag fra Telenors Open Mind Direktør Ingrid Ihme. Hun er en flott dame i en stor rullestol. «Jeg er egentlig syk i dag» sier hun, «men jeg ville så gjerne komme hit. Det gjelder å ikke kjenne så godt etter, så går det bra. Enkelte kan bli litt provosert når jeg sier det.»

Ihme fortalte historen om hvordan hun som en normal 14-åring som fikk beskjeden om at hun hadde en muskelsykdom, og kom til å havne i rullestol. Hun følte seg frisk når hun fikk beskjeden, og det hele var uvirkelig. Et av minnene hun trekker fram er hvordan flere leger fortalte henne at hun ikke kunne bli flyvertinne. –«jeg blir provosert når noen sier «det kan jo ikke du», men jeg skulle jo ikke bli flyvertinne, jeg skulle bli jurist».

Etter et år på jusstudiet valgte Ihme å slutte. Hun forteller at «noe av det værste en kan gjøre med andre er å ikke stille krav eller forvente noe». Så forteller hun om hvordan hun fikk krav til leveranser når hun begyntei Telenors Open Mind program, og hvor bra det var.

Hva er Open Mind?
Telenors Open Mind program er et arbeidsmarkedstiltak for mennesker som står utenfor arbeidslivet på grunn av funksjonshindring eller historikk innenfor psykisk helse.  Programmet har blitt utvidet til også å omhandle integrering av innvandrere med høy utdanning.

Fordelene med programmet er det som Ihme karakteriserer som Vinn – Vinn – Vinn. Telenor får tilgang til kvalifiserte medarbeidere og lojal arbeidskraft. De er ute etter de gode hodene. Deltakerene kommer i posisjon på arbeidsmarkedet. Enten det er funksjonshemmede eller innvandrere så har de behov for å bli sett og få starte et sted. Samfunnet sparer mye på å flytte mennesker fra trygd. Sintef gjorde en evaluering i 2006, og regnet ut at Open Mind har spart samfunnet for 100 millioner.

Høy suksessrate
Open Mind Classic er et toårig program som tar inn fem personer tre ganger i året. De begynner med tre måneders kartleggingskurs, og fortsetter med tre måneders arbeidstrening. Det første de jobber med er holdningene til den funksjonshemmede selv. Man må ta ansvar for seg selv. Det er du selv som må ville jobbe. Deretter matcher man kompetansen til deltakerene med de behovene som stilles ute på avdelingene. Igjennom hele programmet vektlegges jobbsøking og muligheter, og 75% av alle deltakere får fast jobb i en bedrift etter endt program.

Integrering
Open Mind Integration startet som et pilotprosjekt i 2010. Programmet minner om Classic, men er på 12 måneder, og for innvandrere som har høy utdanning som har det vanskelig på arbeidsmarkedet. For tiden er det kull nummer fire som er inne, og det er kandidater fra Marokko, Tunisia, Iran og Pakistan. Deltakerene må kunne beherske norsk og engelsk på et tilfredsstillende nivå, og kommuniserer seg imellom på norsk. Integration-kandidatene er populær arbeidskraft, og telenoravdelingene står i kø for å ansette de nye kandidatene.

Open Mind Global er et resultat av Telenor virksomhet i mange land. For tiden er det program i Bangladesh for synsskadde kvinner, i Thailand for ladyboys, og i Saudi-Arabia for romfolk.

Ihme oppsummerte til sist de  suksessfaktorer som har medvirket til at Open Mind er så vellykket.

  • Forankring – programmet har hatt høy forankring, både fra Adm Dir Baksaas og HR Norge.
  • Inntak – det er en utvelgelsesprosess. Kandidatene kommer fra NAV, men det er Telenor som velger hvem de ønsker å ansette.
  • Økonomi – Telenor og NAV deler på kostnadene, og på den måten blir den økonomiske delen lettere for Telenor. Programmet er også unntatt eventuelle nedskjæringer.
  • Fagforeninger – spiller også på lag med programmet.

Ihme kjenner ikke til noen andre som har samme type program som Telenor, men vil anbefale det videre. Hun vil gjerne bistå med en oppskrift for bedrifter som ønsker å gjøre tilsvarende program i mindre skala. Du kan kontakte henne på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Etter foredraget fikk alle mingle over deilig tapas hos Evry. Det er ikke uten grunn at Evry sitt kjøkken har det beste ryktet. Takk for et godt nettverksmøte, og velkommen til juleavslutning 5.desember.

K2_MORE_IN_THIS_CATEGORY << Forrige Neste >>
Vi er nå 12067  medlemmer