<<  Tilbake til nyhetsliste

Sommerintervju med Oda-pris vinneren Anita Krohn Traaseth

søndag, 01 juli 2012 22:37 Skrevet av  Ellen-Marie Bjerknes

24. mai i år arrangerte Oda-Nettverk sin årlige Inspirasjonsdag. Tradisjonen tro ble Oda-prisen også delt ut for fjerde gang. Vinneren, Anita Krohn Traaseth, har vi introdusert tidligere her på weben, men i forbindelse med nettverkstreffet hos HP 12. juni fikk vi anledning til å stille Anita noen flere spørsmål. Hvem er egentlig denne Anita og hvordan kom hun dit hun er i dag?

Mailen T. Greve, leder av Inspirasjonsdagen 2012, vinneren Anita Krohn Traaseth, Eva Noer Oda-pris ansvarlig Mailen T. Greve, leder av Inspirasjonsdagen 2012, vinneren Anita Krohn Traaseth, Eva Noer Oda-pris ansvarlig Foto: Silje Ingvoldstad

Til å starte med, hvem er egentlig Anita Krohn Traaseth?

Jeg er en uformell, engasjert næringslivsdame i 40-årene med tre døtre og stor virketrang. Dette treffende ordet må jeg innrømme at jeg har ”lånt” av Ellen Holager Andenæs (Norges første kvinnelige statsadvokat). Syntes det er så godt beskrevet – dette med virketrang, kombinert med å være mamma.

Hvorfor egentlig IT, hva gjorde at du valgte den veien?

Som så mye annet - tilfeldigheter. Rett og slett en annonse i 1996 i Aftenposten hvor IBM søkte etter ”flere kjedelige mennesker ” – deriblant Traineer, en mulighet jeg den gangen hoppet på.

Du har i år vunnet Oda-prisen og dine ansatte beskriver deg som en meget dyktig leder. Hva er det du mener at skal til for å bli en god leder?

Jeg mener at dette alltid må defineres ut i fra oppgave og kontekst. En god leder et sted kan være katastrofal et annet sted. Allikevel tror jeg det er noen generiske trekk som vil beskrive en god leder, jeg vil trekke frem stikkord som:

- å genuint være opptatt av folk

- å ha erfaring fra ulike situasjoner

- å ha evnen til å fasilitere retning

- å være mentalt stabil og sterk

- å stå i tøffe situasjoner

- å levere resultater – gang på gang

- å innse sine begrensninger og å lære av feil

- å tørre og ta sjanser

- å legge mye av sin tid i jobben

- å forstå viktigheten av å bygge nettverk

- å innse at du ikke kan ha kontroll over alt, og at alle til enhver tid ikke kan forstå alt

- å la solen skinne på andre enn deg selv

- å bli ”møkkete” på henda og ta i et tak sammen med folka sine!

 Det var mange gode tips til potensielle ledere. Oda-Nettverk jobber for å få flere kvinner inn i ledende posisjoner i IT-bransjen. Hvordan mener du vi kan klare å tiltrekke oss flere kvinner?

For det første tror jeg at man her må skape flere synlige rollemodeller. Vis og fortell om hvilke roller og oppgaver som finnes i bransjen vår. Kvinner er tradisjonelt sett litt mer skeptisk enn menn til å ta linjeansvar, jeg mener vi må oppfordre til dette. Vi må få frem alle mulighetene, det internasjonale perspektivet og ikke minst endringstempoet. Jeg er opptatt av at man må ikke være teknolog for å trives i bransjen. For min del så har IT-bransjen vært veldig sjenerøs – den har gitt meg mange muligheter som jeg ikke tror jeg hadde fått i andre bransjer.

Mange lurer nok på hvordan en leders hverdag egentlig ser ut – kan du fortelle oss litt om hvordan en vanlig arbeidsdag ser ut for deg?

Først og fremst - det finnes ingen vanlig arbeidsdag i HP Norge. Gjennomsnittsdagen er hektisk og innholdsrik. Hver fredag skriver jeg fredagsmailer til kollegaene mine og oppsummerer uken og da slår det meg at ingen uke er egentlig lik en annen – jeg har det jo faktisk dokumentert i disse mailene min. En ting er sikkert - det er i hvert fall ingen tid til å kjede seg.

I løpet av en uke har jeg mange interessante møter med kunder, partnere og kollegaer, deltar på ulike events, planlegger fremtidige aktiviteter, jobber med restrukturering og strategi implementering, lunsjer med nettverk, holder foredrag, og jobber med forecast & tall forberedelser med Europa ledelsen. Med andre ord – litt av hvert!

I nominasjonen til Oda-prisen stod det mye om Anita som inspirator og motivatør - hvordan mener du man best motiverer og inspirerer sine medarbeidere?

Mitt første råd vil være å investere tid til å bli kjent med så mange som mulig. Vær lydhør og prøv å forstå deres perspektiv. Det er nemlig svært få som har topplederens perspektiv, og blir man ”blind” for hva folk mener og vil ha varer man ikke lenge som leder i 2012. Vit hva dine medarbeidere e er opptatt av og hvem de er.  Jeg tror ikke det finnes en måte å inspirere og motivere alle på – alle ansatte har ulike behov. Jo mer vi klarer å se den enkelte, jo større sannsynlighet er det for at de blir inspirert og motivert. Dette er ingen enkel oppgave, den er svært krevende. Det tar tid og det krever genuint engasjement. Det jeg har erfart er at dersom man bruker tid på dette oppstår det en enorm kraft som sørger for at uansett hvordan vinden blåser, så står man rimelig støtt – sammen.

Avslutningsvis - hva liker du aller best å gjøre når du ikke jobber?

I en hektisk hverdag setter jeg veldig pris på å ikke ha noen planer og ta ting på sparket. Rett og slett de små tingene – som å sove lenge og spise ferske croissanter med jordbærsyltetøy i helgene. Jeg reiser gjerne med mannen min til storbyer på barnefrie helger, lager mat og henger ute med døtrene mine og kjernefamilien.

Det gjelder å nyte livet, ta vare på seg selv og familien i et rolig tempo når man først har fri.

Og med det takker vi så mye for intervjuet. God sommer Anita og alle dere andre!

Skrevet av: Ellen Tønjum Moldskred og Ellen-Marie Bjerknes

K2_MORE_IN_THIS_CATEGORY << Forrige Neste >>
Vi er nå 12081  medlemmer