Feil
  • JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med Id: 966
<<  Tilbake til nyhetsliste

Nettverkstreff hos HP 12. juni

tirsdag, 26 juni 2012 21:05 Skrevet av 

Sommerens siste nettverkstreff fant sted i HP sine flotte lokaler på Fornebu. Sommerværet var dessverre fraværende den 12.juni, men vi fikk komme inn i varmen og nyte den flotte utsikten over oslofjorden, der danskebåten og en rekke seilbåter gled forbi. 

Oda-prisvinner Anita Krohn Traaseth Oda-prisvinner Anita Krohn Traaseth


Standarden var satt allerede ved velkomstkomiteen, for staute karer fra HP spratt champagnekorker og serverte boblevann til blide Oda-damer. Aldeles fortreffelige kaker bakt av HP-jentene ble også servert.

Vi var så heldige å få høre på Oda-prisvinner Anita Krohn Traaseth, som delte sine refleksjoner rundt digitalisering, fremtiden og lederskap. -Det finnes ikke noen fasit for ledelse, begynte hun, den defineres ut av konteksten.


Taylorismen og Max Weber

Krohn Traaseth tok oss med på et tilbakeblikk til den andre industrielle revolusjonen, og de første ledelsesteoriene. Det var to teorier som dominerte. Taylorismen som var vitenskaplig og gikk ut på detaljstyring og straff, mens den byråkratiske tilnærmelsen til Max Weber gikk ut på å bygge hierarkier og lage prosedyrer.

Historie og tradisjonsrike selskaper som har passert 100-årsmerket er preget av nettopp disse teoriene, og de har nå fått en renessanse. Et eksempel er Lean-modellen. Denne teorien brukte Henry Ford i 1910 da han lanserte T-Forden.

Litt forenklet kan man si at ledelsesteorien er delt inn i to hovedepoker. Perioden fra 1890-1940 var i stor grad preget av samlebånd, og etter 1950 kom den teknologiske revolusjonen med fokus på mennesket i systemet og prosesser, den såkalte Human Relation Bevegelsen, med kjente navn som Porter, Kotter, 5th Disipline og mange flere.

 

Den digitale revolusjonen

 Nå er vi inne i den tredje epoken, eller revolusjonen, som er den digitale. Arbeidsoppgavene er trådløse og digitaliserte.

I motsetning til Henry Ford kan jeg ikke stå og skue ut over 450 medarbeidere som er spredt ut over, sier Krohn Traaseth. Resultatene ligger i prestasjonene og kompetansen den enkelte besitter. Vi er nå relasjonelle aktører. –Hvor mange liker å ha en sjef som sitter og kikker over skulderen og detaljstyrer?

 

Har digitaliseringen ført med seg nye lederoppgaver?

Hvordan kan vi lede det vi ikke ser, mens kravet om gjennomsiktighet er større enn noen gang før? I HP jobber vi i komplekse matriser, vi tar beslutninger basert på mønster, og vi har en internasjonal tilnærming til alt vi gjør, også lokalt. Vi har et personale der alderen varierer fra 20-60 år, og som har ulike behov.

Nye aktører som Google redefinerer alt vi har lært om forretningsstrategi og markedsmodeller. Men stiller disse utfordringene nye krav til dagens og fremtidens ledere i HP og IT-bransjen for øvrig?

En ting er at den strategiske agendaen er annerledes og kompleksiteten større, men det helt grunnleggende, lederens holdning og respekt for lederrollen, og ansvaret for andre menneskers suksess, er ikke den konstant? Spør hun. Det som også er konstant er målet om å levere gode  resultat og å få folk til å trives.

Krohn Traaseth trekker fram elementer som gang på gang har vist seg å skape resultater:

1. Tydelig lederskap – kjenn historien og bygg veien videre

2. Å tørre å ha uttalte ambisjoner – «vi skal ha en mann på månen»

3. Vise og gjennomføre beslutningsevne – ryggrad, integritet og tillit er alfa og omega i nettverksorganisasjone

4. Sikre innovasjonsfokus – aldri slutte å utfordre det etablerte

5. Lede gjennom involvering, feedback og åpenhet

 

Speed date the boss!

Hun forteller om speed-date invitasjoner til alle ansatte. Hun har snart gjennomført 170 korte personlige møter med sine kollegaer, der de får komme med innspill på hva de vil beholde, og hva de vil endre, samt gjerne fortelle om skjulte talenter og bidrag utover jobboppgavene. -Vi har for eksempel en biskop her i HP. Vi har også utrolig  mange musikere. Basert på dette bestemte vi oss for å etablere et HP Norge husband. En av lederene våre, Espen Hjertø har nettopp arrangert The HP-factor, rett og slett en audition, og nå har vi et etablert et band. Jeg har også hatt speed-date med partnerne, og fått svar på hva vi er gode på, og hvor vi bør synes mer. I august er det tid for å møte nøkkelkundene under samme konsept. Min hovedoppgave de første 90 dagene er å lytte.

Til sist forteller hun om fredagsmailen, en vane som ble til nærmest tilfeldig. Jeg laget en oppsummering over den første uka som leder i HP, der jeg skrev om hvem jeg hadde møtt, og hva som var blitt diskutert. Nå klarer jeg ikke å ta helg før etter jeg har sendt ut fredagsmailen, som gir alle en litt uformell oppsummering over uka som har gått. Mange kolleager bidrar nå med innspill, de vil gjerne dele hverdagshistoriene med sine kollegaer. Min jobb er å rapportere til folka mine – det tar jeg på alvor.

 

Etter foredraget ble det hyggelig mingling. Vi i Oda-Nettverk vil også gjerne ønske dere alle en riktig god sommer, det er takket være dere alle og enhver at nettverket er en slik suksess. Riktig god sommer, så treffes vi igjen til høsten!

HP-kaker

K2_MORE_IN_THIS_CATEGORY << Forrige Neste >>
Vi er nå 12067  medlemmer